My favorite ride: Zabité

Posted by on Apr 19, 2020 in Journal | No Comments

Ak ťa zaujíma iba moja skúsenosť s cyklistickým oblečením Bioracer, preskoč nasledujúci text a čítaj až posledný odsek.

Bude to už štvrťstoročie, čo som bežne vzal svoju Libertu prerobenú na cestný bicykel s nálepkou Colnago a vybehol na Pezinskú Babu. Len tak pre radosť s tyčinkou Deva v zadnom vrecku, hore som si dal kofolu a späť domov. V tom čase som tiež absolvoval prázdninové cyklo výlety organizované saleziánmi. Prešli sme okolo Slovenska, Poľska a Čiech, či z Lionu do Turína cez švajčiarske alpy a Great St Bernard Pass (2,469 m) s minimom skúseností, ale s maximálnym zážitkom. Áno, všetko na Liberte  prerobenej na Colnago.

Po rokoch som sa k cestnej cyklistike vrátil.
Zistil som, že existujú v rámci okresu cesty, ktoré ma bavia, kde neprejde 10 áut za 10 sekúnd rýchlosťou 150 km/h. U mňa jednoznačne víťazí cesta na Dolnú Krupú až do Malých Karpát s otočkou na Cérovom vrchu a potom cesta na Ružindol, Borovú a ďalej. Baví ma aj samotná jazda na cestnom bicykli, ktorý sám o sebe zvádza k rýchlosti, k čomu značne napomáha aj aplikácia Strava a jej segmenty. Časom som zistil čo mám rád: trasa s kopcom (Zabité, Cérov vrch, Veterlín, Výtoky nad Chtelnicou, Zochová chata, Pezinská baba) a ideálne do 2 hodín, aby som svojím hobby neoberal rodinu o spoločne strávený čas. Na druhej strane manželka ma už posiela na bajk sama, keď vidí, že mi to urobí dobre.

Cestná, ale aj horská cyklistika je ako sa hovorí kvalitná namotávka,  prídem pod kopec a existuje len kapacita pľúc, správne rozloženie síl v stúpaní a sila nôh. Samozrejme obdivujem jazdcov, ktorí vlastnia KOM-ká (King of mountain), ktorí vedia ako správne trénovať, rozumejú watom, frekvenciám a správnym tyčinkám, ja jazdím zatiaľ pocitovo a som šťastný za každé zlepšenie sa v čase voči sebe a hlavne domov sa vraciam s čistou hlavou.

Nie je to lacný šport, ale bicykel, ktorý mám, je oproti môjmu Colnagu z detstva vesmírna raketa a vystačím si s ním na niekoľko rokov. Tento šport sa stal módou a to čo sa nosilo niekedy na bajk, je dnes už za zenitom. Tiež som šetril na dresoch, ale keď pri rýchlej jazde plápoláte ako Dankova zástava pred parlamentom, tak vám to radosť z jazdy neprinesie o to viac, keď vás vďaka zlej vložke v nohaviciach bolí po jazde zadok.

Adam z Pecobikes ma presvedčil vyskúšať belgickú značku Bioracer, ktorú ponúka vo svojom novom showroome (verím, že ho už má skolaudovaný). Navliekol som teda na seba krátke nohavice Sprinter Bibshort One Coldblack a dres Spitfire Jersey Ss Dazzle a vyrazil na Zabité. Dres fajnovo priliehal, no a nohavice okrem toho, že sa mi páči ich strih a materiál, majú kvalitnú vložku Vapor, ktorú nosia cyklisti ako Mathiu Van der Poel, alebo Greg Van Avermaet. Bioracer je kvalitné cyklooblečenie z moderných materiálov za rozumnú cenu.

Obdobie karantény praje športom ako cyklistika, beh, či turistika. Moja manželka sa vždy nadchne všetkým, čo robím a tak sa z nej stala výborná fotografka, začína mať radosť zo spoločných MTB jázd a poškuľuje po “cesťáčiku”, čo ma teší.

Keďže fotografická sezóna sa rozbieha pomalšie “vďaka” epidémii a väčšina našich klientov sú svadby, láska a vzťahy, povedali sme si, že sa treba udržiavať nielen po fyzickej, ale aj po fotografickej stránke. Rozhodli sme sa spraviť si výjazd a nafotiť blog o mojom vzťahu a láske k bicyklovaniu len tak, pre radosť.

Jediné čo mi nevie odpustiť je, že som si oholil nohy. Potreboval by som radu od ostatných ženatých cyklistov, ako túto problematiku riešili oni. Argument, že to bolo len kvôli foteniu nezabral.

Edit 1: Pár dní po tomto fotení, som si bol zajazdiť (samozrejme aj na Zabitom) a až teraz dokážem skutočne oceniť kvality nohavíc a dresu značky Bioracer. Dres Spitfire Jersey Ss Dazzle parádne odvetráva vďaka postranným panelom zo sieťoviny Coolmax, zároveň elastický materiál Lycra kopíruje línie tela, čo má dobrý vplyv na aerodynamiku. Oceňujem aj nepremokavé vrecko na mobil a kvalitný zips YKK. Strih a dizajn na jednotku. Vždy som mával problém, že sa mi dres vyhŕňal na kríže, zatiaľ sa to nedeje.

Čo sa nohavíc týka, vlastním aj drahšie od iných značiek a bojím sa, že ich už po dnešku nikdy neoblečiem. Investoval som totiž viac peňazí v domienke, že moje jazdy budú aj po dvoch hodinách príjemné s minimálnymi bolesťami zadku. A predsa výrazne lacnejšie nohavice Bioracer Sprinter Bibshort One Coldblack priniesli do mojich jázd nový rozmer. Zažil som totiž úplne iný komfort a maximálnu radosť z jazdy. Nohavice na mne dokonale sedia, ani milimeter navyše. Vložka Smooth Vapor Uni je vymyslená tak, aby redukovala nárazy, minimalizovala kontakt a maximalizovala stabilitu na bicykli, navyše materiál sa mi zdá veľmi odolný a zároveň priedušný. Vložky si Bioracer vyrába vlastné a údajne na nich jazdí väčšina tour jazdcov. 

A samozrejme na šupu som si zlepšil časy na 5. segmentoch. Samozrejme nejdem si nič idealizovať, ale znie to dobre. Cyklohandry Bioracer u mňa zatiaľ good deal. Pecobikes zdá sa vsadil na dobrú značku, ktorá v ničom nezaostáva za drahšími, naopak nebojím sa povedať, že ich v mnohom predčí.

Edit 2: Nasledujúca jazda a hneď KOM na segmente Chtelnica – Výtok (pravá), čo viac treba k tomu povedať 😎.

Credits:

Cycling dress: Bioracer

Showroom: Pecobikes

Bike: Fuji SL 3.1

Chockolate: Deva

Photography: Anna